obrázek obrázek obrázek obrázek obrázek obrázek
obrázek obrázek obrázek

9/25/2016

O Salemu

Salem - pro někoho město hrůzy připomínající krvavý šrám v historii Spojených států. Pro jiné historická zajímavost, jejíž původ se snaží rozlousknout po mnoho desetiletí. Co se skutečně událo roku 1692? Tuto otázku si alespoň jednou položil snad každý člověk žijící na zemi, ovšem bez jakékoliv naděje na odpověď. Ta už dávno umlkla pod tíhou času.
Abyste pochopili, musíte se vrátit trochu v čase, zpět do historie.


Roku 1626 byla při ústí řeky Naumkeag rybářem Rogerem Conantem a skupinkou imigrantů z Cape Ann založena malá obchodnická osada, která se rozléhala východně od míst, kde se v době budoucí bude nacházet budova vnitrostátního nádraží Nové Anglie. Salem, jak je městečko pojmenováno, se tak stává bohatým přístavištěm pro jedny z prvních kolonizátorů.

Roku 1639 byla podepsána smlouva, na jejímž základě se měl rozšířit obecní dům, používaný pro potřeby veřejných setkání obyvatelstva, o kostel. Prvním pastorem tohoto puritánského svatostánku se stal Samuel Skelton.

V roce 1679 zemřel v 87 letech Roger Conant a na jeho počest byla ve městě vztyčena mohutná socha hledící na salemské pozemky.

A pak? Nikdo vlastně neví, jak to všechno začalo, v jednom se historici ale shodují - z počátku se jednalo pouze o nevinnou hru. Že všechny ty masakry, známé i utajované ve středu města začaly díky dětské znuděnosti. Co je však na tom pravdy? A kdo jsou ti zatoulaní cizinci, kteří se vynořují z lesa?
 

Rok 1692 - nezvykle chladné zimě sice odzvonilo, ale příroda jako by se nedokázala vzpamatovat z utrpení a veškeré újmy na zdraví. Plodin je málo, úroda prakticky nestačí zasytit rodinu, natož celé město. Epidemie pravých neštovic a ergotismu spustí první tiché mumlání označující všechnu tuhle bídu za dílo čarodějnice. Brzy se toho chytí celé město a hledá se viník.

Předsudky dopadají na hlavu nejen místním bylinkářkám a porodním bábám, ale též otrokům a otrokyním, jež si někteří ze zámožnějších obyvatel dovezli s sebou do Salemu. Do toho všeho však do města sem tam zabloudí jakýsi cizinec, jehož odění neodpovídá konci sedmnáctého století a vyvstává tak mnoho dalších otázek. Kdo jsou ti noví lidé a proč mluví tak zvláštní řečí? Co mají společného s umírajícím dobytkem a tou divnou mlhou halící stromy v lese? Co to všechno znamená?

Městu vládnou čarodějnice pod vedením té nejmocnější - Amélie Kelley, současné správkyně Salemu, která dohlíží na jeho chod po boku se svou nejlepší přítelkyní, zasvětitelkou do černé magie, černošskou otrokyní Mayaliq. Ve svých pavoučích tenatech si pohrává s lidskou myslí a obohacuje se na chování zdejších lidí, zatímco se pokouší udržet ve vlivném postavení, což se jí poslední dobou příliš nedaří. Zasáhne osud? Nebo snad dokonce někdo jiný, aby jí moci zbavil?


Ze zmínek, jež přetrvaly do 21. století, se traduje, že v lese se pokaždé někdo ztratí. Zatím nikdo nebyl nalezen, policejní pátrání skončila neúspěchem. Nikdo netuší, že les je proklet díky temným silám a projít jím znamená ocitnout se zpět v roce 1693, kdy započaly ty největší a nejznámější procesy s čarodějnicemi. Projdi lesem, kde je mlha nejhustší a brzy tě přivítá zápach rozkládajících se těl těch, kteří nebyli hodni řádného pohřbu. Jdi dál a spatříš Šibeniční vrch, kde se skoncovalo s desítkami lidí, kteří byli usvědčení z čarodějnictví. Teď již víš, kde se nacházíš. Vítej v Salemu.

Lov na čarodějnice začíná.

Žádné komentáře:

Okomentovat